HPV-vaccination til piger

Danmark var et af de første lande i verden, der indførte den nye HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet. Fra den 1. januar 2009 har alle piger født i 1996 eller senere kunnet få den gratis vaccine som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram. Man skal være fyldt 12 år for at få vaccinen. Tilbuddet gælder, til man er fyldt 18 år. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger HPV-vaccineres, når de fylder 12 år.

Undersøgelser har vist, at også denne aldersgruppe kan få beskyttelse mod celleforandringer og livmoderhalskræft. Man anbefaler stadig at deltage i screening for livmoderhalskræft med celleskrab hvert 3. år. Vores sygeplejersker vaccinerer efter aftale.

HPV-vaccination til drenge

Fra d. 1. september 2019 tilbydes der nu gratis HPV-vaccination til drenge der er fyldt 12 år den 1. juli 2019 eller senere, og tilbuddet gælder indtil de fylder 18 år. HPV-vaccination beskytter drenge mod analkræft og kønsvorter.

Drenge vaccineres med Gardasil 9 i et to-dosis program på samme vis som piger. Drenge gives første vaccination, når de fylder 12 år og anden vaccination ikke tidligere end 5 måneder efter første vaccination. Vaccinationsserien skal være færdiggjort inden for 13 måneder. Såfremt disse intervaller ikke overholdes, skal der gives i alt tre doser.

TIDSBESTILLING ER NØDVENDIG

Ved tidsbestilling via hjemmesiden  – skriv en e-konsultation til en af sekretærerne med ønske om tidspunktet – bemærk,  at der ikke kan bestilles tid til denne vaccination via tidsbestillingsmodulet.

Se mere på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside om HPV-vaccination af kvinder